Мария Мангърова, Диретор Продажби и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси

...
Мария Мангърова, Диретор Продажби и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси
Коментари Харесай

Мария Мангърова, БНП Париба: Българите избират банка, в която да депозират, по доходност и добро обслужване

Мария Мангърова, Диретор Продажби и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси в България за в. “Стандарт ”:

 
-->
 

- Г-жо Мангърова, какво вършат българите със спестяванията си?

- Българинът е традиционалист във връзка с спестяванията си и влага заделените пари или в банков депозит, или в неподвижен парцел. Хората имат вяра, че това са най-сигурните убежища за парите, което се потвърждава и от статистиката. Според данните на Българска народна банка, през 2022 година се резервира наклонността за растеж на спестяванията като покачването по отношение на 2021 година е от 8,3%. Така общият размер на спестяванията в банките доближи 72 милиарда лв.. Изминалата година беше рекордна и във връзка с броя на покупко-продажбите с недвижими парцели, както демонстрират данни на брокери и на Агенцията по вписванията.

Разбира се, хората употребяват и други финансови принадлежности в които да държат спестяванията си, като застраховки живот, взаимни фондове и скъпи бумаги. Интересът към тях чакаме гладко да пораства, само че те към момента не са първи избор на българския консуматор.

- Защо толкоз доста хора икономисват в депозити?

- За това има няколко аргументи. Първата, както споделих, е тъй като за доста хора това е обичайно несъмнено място за парите им. На второ място идва огромното доверие, с което се употребяват българските банки. Както демонстрират данните, банковата система у нас е постоянна и хората имат вяра на финансовите институции. На трето място идва удобството да имаш достъп до ликвидни средства и да можеш да ги използваш тогава, когато са ти нужни. 

- Как българите избират банка, в която да държат спестяванията си?

- Един от главните критерии е доходността, която банката предлага. Нашите наблюдения демонстрират, че хората не гледат единствено каква е лихвата, само че и какви такси начислява банката. На последващо място разумно идва сигурността. Всеки желае парите му да са в банка, която е постоянна и с добра известност. Като трети фактор за избора бих показала и спомагателните улеснения, които финансовата институция предлага, като опция за отдалечено онлайн разкриване и ръководство на депозита, електронни информации за положението на депозитната сметка когато и да е през периода на депозита и без спомагателни такси, алтернатива за приемане на информация за средствата през най-удобния за клиента канал.

- Как наподобява депозитното портфолио на БНП Париба Лични Финанси?

- Нашите клиенти могат да избират сред две валути за своите депозити - лв. и евро, като съотношението сред тях в депозитния портфейл на банката е 54% към 46% в интерес на вложенията в евро. Тези числа демонстрират уравновесен интерес от страна на нашите клиенти и към двете валути, а факторите, които поддържат това съответствие непрекъснато във времето, са по-атрактивните лихвени условия за депозити в лв. против плануваното въвеждане на еврото в България.

- Защо хората избират вашите депозити?

- Причината е, че ние отговаряме на най-важните критерии за избор на банка, за които към този момент стана дума. На първо място нашата рента е измежду най-атрактивните на пазара. Освен това, ние нямаме каквито и да е такси за разкриване, поддържане и закриване на депозита. 

Хората ни се доверяват и тъй като ние сме част от една от най-големите и постоянни банкови групи в света - BNP Paribas, която е знак на сигурност от съвсем 200 години. 

Българите избират БНП Париба Лични Финанси и поради удобството. Ние предлагаме опция за напълно отдалечено разкриване на депозит посредством онлайн платформа. С нея слагаме особено внимание на усъвършенстваното потребителско преживяване, като процесът на разкриване на нов депозит онлайн е усъвършенстван в няколко лесни стъпки. Първоначалната регистрация лишава не повече от 15 минути. Разбира се, всяка финансова интервенция с парите се прави в предпазена среда през интернет, като банката не начислява каквито и да е такси за е-банкиране.

- В последните години по какъв начин се трансформира делът на хората, които ръководят депозитите си онлайн?

- От нашите наблюдения наклонността е за непрекъснат растеж, за който има две пояснения. Първата причина е Ковид рецесията. Тогава поради изолацията, хората търсеха комфортни способи да реализират финансовите си интервенции от домовете си. На второ място е развиването на технологиите. Като един от моторите на дигитализацията на финансовия бранш, ние разработихме и предложихме извънредно комфортна и сигурна депозитна платформа. С нейна помощ хората освен, че могат да открият и ръководят депозит напълно онлайн, само че и пестят време и средства, защото не се постанова да посещават банков клон. 

- Какъв е профилът на хората, които подават парите си в БНП Париба Лични Финанси, България?

- Клиентите ни с онлайн депозити в банката са дейни хора, които слагат сигурността на спестяванията си преди всичко. Те живеят главно в огромните градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и имат над междинните приходи за страната. Това са хора с добра кариера в браншове като IT, както и практикуващи специалности с положителни равнища на възнаграждение като лекари, адвокати, архитекти. 

- Според Вас какво е бъдещето на банковия депозит - дали няма да бъде надвит от различни артикули?

- Банковият депозит ще остане първи избор на доста хора за техните спестявания и болшинството ще продължи да съхранява по-голяма част от парите си в банка и по-малка - в различни артикули. Това важи изключително мощно за депозитни артикули, които оферират добра рентабилност, нулеви такси, сигурност и улеснение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР